Växthus före vintern.

Hur man förbereder växthuset för en bra skörd nästa år?

Växthus före vintern – för att växthuset ska få en rik skörd och för att plantorna inte ska angripas av sjukdomar och skadedjur måste växthuset ordnas innan vintern.

  • Ta bort växtrester och andra hjälpmedel

Allt gräs, blommor och andra växter ska tas bort från växthuset. Börja med växterna som växte i ditt växthus. Om du hade problem med sjukdomar eller skadedjur i växthuset, lägg inte resterna i komposten, det är bäst att bränna sådana växtrester.

Allt detta är inte nödvändigt för skönhet, utan för växthusets hygien.

  • Rengör konstruktion, tvätta väggarna av Växthus Före Vintern

Vi rekommenderar att du använder diskmedel eller gröntvål med vatten för att tvätta.

Det är mest praktiskt att använda borstar för att putsa fönster. Glöm inte leder, skenor, små detaljer på något sätt – skadedjur gillar att gömma sig och övervintra på sådana platser. Efteråt sköljer du allt med vatten.

Vi föreslår att tvätta inte bara insidan av växthuset, utan även utsidan.

  • Ta bort bevattningssystemet från Växthus före vintern

Dra försiktigt ut alla pinnar och ta bort slangarna från bevattningssystemet. Tvätta allt noggrant, torka och lägg undan till nästa år.

  • Ta hand om automatiska fönster

Om växthuset har fönster med automatiska fönsteröppnare är det nödvändigt att ta bort öppnarcylindern (svart färg) på vintern och förvara den i ett rum med varm temperatur.

  • Ta bort kompostmaterial

Det är viktigt att ta bort gammal kompost eftersom den innehåller många bakterier och organismer som kan orsaka sjukdomar.

  • Byt eller förnya jord

I växthuset odlas vanligtvis samma grödor år efter år: gurka, tomater, paprika etc. De använder samma näringsämnen, de angrips av samma skadedjur, samma sjukdomar. Därför är det nödvändigt att förbättra jorden eller till och med ersätta den helt.

Om du inte fyllt jorden i växthuset med kompost eller bytt den flera år i rad har du märkt att skörden minskar, samma sjukdomar eller skadedjur kommer tillbaka, det är dags att byta jord. Då ska man gräva upp ca 10 cm jord och ta med en ny jord.

Om ditt växthus bara är inne på sin första eller andra säsong, om du fortsätter att förbättra jorden/det finns ingen anledning att byta jord.

  • Vattna jorden väl

Förberedelsen av växthuset för vintern måste börja med en generös vattning av hela marken så att jorden blir så nära naturlig som möjligt. Efter riklig vattning av växthuset,  säkerställer man ett bättre mikroklimat för olika mikroorganismer, svampar, kvalster, daggmaskar och insekter. Om vi ​​vill att jorden ska vara levande och frisk måste den helt enkelt vara tillräckligt fuktig.

  • Plantera sidogrödor

Vi rekommenderar att man planterar sidogrödor (även kallad gröngödsel) som senap. På så sätt matar vi inte bara jorden, utan desinficerar den också på ett naturligt sätt. Senap växer snabbt, och sedan ger dess gröna massa, grävd upp med jorden, de ackumulerade näringsämnena till jorden. Senap kommer inte bara att ge näring till jorden utan också förbättra dess struktur på grund av dess djupa rötter.

  • Byt ut tätningstejpen

Om polykarbonatkanalerna i växthuset är tätade med skyddstejp rekommenderar vi att man byter den varje år.

Glöm inte att kontrollera att polykarbonatkanalerna inte är blockerade, kondensat kan rinna ut fritt.

  • Rensa snön 

På vintern, när det är mycket snö, rekommenderar vi att skotta bort snön från växthuset.

Snö, särskilt blöt snö, väger mycket, så om den inte tas bort i tid kan den förstöra växthusets konstruktion.

  • Ventilation

Det finns inget behov av att ventilera växthuset, om du inte har ett träväxthus. Det är nödvändigt att öppna fönstren då och då på vintern i träväxthus för att ventilera det.

 

 

Följ dessa tips  till Växthus Före Vintern, och  så får du ett välskött växthus som kommer att glädja dig med en rik skörd varje år.

         

 

Artikeln finns även att läsa på vår hemsida på norska.