Polykarbonat montering. Hur väljer man polykarbonat och installerar det korrekt?

Polykarbonat montering.Vi får dagligen hundratals förfrågningar om hjälp och frågor kring detta. Hur tjock polykarbonat tror ni jag behöver använda? Hur monterar man polykarbonat på rätt sätt? Är det något annat som krävs? Och så vidare…

Så vi bestämde oss för att samla allt i en artikel, och skapa en instruktionsguide för polykarbonat dig som planerar att använda polykarbonat också har många frågor kring detta.

Kanal Polykarbonat.  Vilken slags material är det?

Ett anmärkningsvärt isolerande material som är tillverkad av hållbar extruderad polykarbonat.  Det har lång hållbarhet mot UV-slitage, väger lite, har hög optisk klarhet (ljusgenomsläpp på 74 – 85 % beroende på tjocklek), utmärkt brandskydd, 10 års garanti.

Tjocklek på kanal polykarbonat. Vilken tjocklek på polykarbonat att välja?

Det finns rekommendationer som, med hänsyn till, hjälper dig att välja rätt tjocklek på kanalpolykarbonat, beroende på din befintliga eller planerade konstruktion. Mellanrummen mellan balkarna eller, om det är en vägg, mellanrummen mellan stagen har störst inflytande. Oftast är standardbredden mellan takbalkarna 60 cm. Så generellt sett, ju mindre gapen mellan balkarna är, desto tunnare kan kanalpolykarbonat installeras. Och ju bredare gap, desto tjockare rekommenderas polykarbonatet. Genom att överväga denna tabell nedan kan du välja den lämpligaste tjockleken på kanalpolykarbonat för att säkerställa en stark och stabil konstruktion.

 

Avstånd mellan takbjälkar (cm) Polykarbonat tjöcklek
40˃ 4 mm
40-50 6mm
50-60 10mm
60-80 16mm
80˂ 20mm , 32mm

 

Dessutom är tjockleken på polykarbonatet direkt relaterad till isoleringsmotståndet. Ju tjockare polykarbonat, desto bättre isolering har den. Så om du behöver kanalpolykarbonat för ett växthus, bör du vara uppmärksam på det.

Tjockleken har ett samband med styvheten också. Ju tjockare platta, desto svårare är det att böja den. Polykarbonatplattor som är 4 – 6 mm tjocka är flexibla, medan 10 mm kan böjas lite och 16 mm är riktigt svåra att böja.  Vi rekommenderar att du väljer polykarbonat från 10 mm till taket. Tak bör alltid vara designade med en lutning på minst 5° så att regnvatten kan rinna av.

Färg på kanal polykarbonat

Kanal polykarbonat

Kanalpolykarbonat kan vara transparent, vit eller brons.

Ljustransmission genom tjocklek av klar kanal polykarbonat.

 

Polykarbonat tjöcklek    Ljustransmission
4mm 82%
6mm 80%
10mm 75%
16mm 65% – 70%
20mm 55% – 60%
32mm 50%

 

 

Ljustransmissionen kan variera något beroende på tillverkaren av kanalpolykarbonatet. Även från typen av kanalpolykarbonat (dubbelvägg, trippelvägg, x-form eller annat.)

Färgad kanalpolykarbonat är mindre genomsläpplig för ljus jämfört med transparent. Vit 10 mm kanal polykarbonat – ljustransmission 32% , Bronse 10 mm kanal polykarbonat – ljustransmission 45%.

Mått på kanal polykarbonat. Hur mäts polykarbonat med kanaler?

En av de viktigaste sakerna är att mäta din struktur rätt så att du kan beställa rätt skärat utt skivor. Det rekommenderas att installera kanalpolykarbonat skivor så att kanalriktningen är i vertikalt läge. Därför mäts kanalpolykarbonatplattan enligt bilden.

Generellt sett är skivor längd lika med kanalernas riktning.

polykarbonat

En annan viktig aspekt att vara uppmärksam på är att kanalens polykarbonat expanderar från värme (direkt solljus) också återgår till sitt ursprungliga läge när det kalt. Därför rekommenderas att lämna ett utrymme för expansion på cirka 5 mm vid montering av panelerna.

Polykarbonat montering – Kapning 

Vi kan skära av polykarbonatplattorna till de dimensioner du behöver, men om du inte är säker på måtten, eller vill skära av dem själv, kan polykarbonatkanelerna kapas med en fintandad cirkelsåg eller handsåg. Se till att plattan har bra stöd också inte kan vibrera. Stötta plattan nära sågen och skär i en grund vinkel med långsamma och stadiga rörelser.

Polykarbonat montering – Borrning

Det är möjligt att borra hål i polykarbonatplattorna med handborr eller en borrmaskin. Använd en låg hastighet vid användning av borrmaskin. Använd en betongborr och stötta plattan under hålpositionen för att undvika vibrationer. Borra alltid mellan skiljeväggarna också minst 30 mm från kanten av plattan.

UV-skydd

Vi säljer kanal polykarbonat som har UV-skydd på ena sidan av panelen. Sidan med UV-skydd är märkt. Kanal polykarbonatskivan har en skyddsfilm på båda sidor, vanligtvis på sidan med UV-skydd, skyddsfilmen har många inskriptioner. Och sidan utan UV-skydd är täckt med en skyddsfilm som inte är märkt på något sätt. Se till att den UV-beskyddande sidan av plattan (som är tydligt utmärkt) är vänd utåt under montering.

Kanal polykarbonat UV skyddKanal polykarbonat UV skydd

Obs. Se till att all skyddsfilm är helt avlägsnad så snart monteringen är färdig.

Kanal Polykarbonat montering

Förseglingstejp

Tätningslisten är mycket viktig vid installation av kanalpolykarbonat. Den skyddar panelens kanaler från damm, insekter eller annan smuts som kommer in i kanalerna, så att polykarbonatpanelen behåller sitt goda estetiska utseende mycket längre.

Tejpen limmas så att den täcker kanalerna, dvs. övre och nedre paneler.

I botten är det nödvändigt att limma en tejp som andas så att vattnet som bildas från kondensen kan rinna fritt från kanalerna.

Det finns två alternativ i toppen, en tejp som andas eller en förseglad. Vilken tejp du väljer är inte särskilt viktig, det viktigaste är att tejpen är limmad och skyddar kanalerna.

Förseglingstejp Förseglingstejp

Polykarbonat montering – Profiler

Anslutningsprofiler

Anslutningsprofiler är utformade för att ansluta kanalpolykarbonatpaneler till varandra, samt för att fästa dem på strukturen.

H plastprofil, väljs efter skivans tjocklek. Med hjälpa av denna profil hållar panelerna stabilt ihop, så att panelerna kan fästar i strukturen var du vill, d.v.s. inte via profilen.

H cklick-profil, vid val av den ansluts panelerna och fixeras till strukturen med skruvar genom H cklick-profilen.

Aluminium klämprofil med gummi – montering.

Är designad för att installera polykarbonat på sparrar.  Den består av en tätningspackning och en nedskruvad aluminiumram som klämmer fast flerväggspolykarbonatplattan säkert på plats. Detta system kan man använda med flerväggspolykarbonat med en tjocklek på upp till 25 mm samt solid polykarbonat. Det kan också användas med glas och glasenheter med en tjocklek på upp till 24 mm. Plattorna av polykarbonat kommer att utdvidgas och dra ihop sig när temperaturen ändras, så lämna därför alltid plats för expansion vid sammanfogning av plattor. Plattbredden bör minskas med 10 mm för att tillåta expansion. Om du till exempel monterar en 10 mm-platta och sparrarna är 700 mm från varandra (från mitten till mitten) bör du använda plattor som är 690 mm breda.

Vid beställning eller kapning av polykarbonat i önskad längd bör du komma ihåg att din platta bör vara 10 mm kortare än sparrarna för att tillåta montering med denna profil.

Aluminium klämprofil med gummi Aluminium klämprofil med gummi Aluminium klämprofil med gummi Aluminium klämprofil med gummi Aluminium klämprofil med gummi Aluminium klämprofil med gummi Aluminium klämprofil med gummi Aluminium klämprofil med gummi

Plattor kan man ansluta utan att använda profiler, d.v.s. överlagringsmetod. Den överlappande metoden användar ofta i växthus. Eftersom det är möjligt att borra direkt i kanalen polykarbonat med skruvar. Detta är den enklaste också snabbaste metoden.

polykarbonat

Det är också ganska populärt att använda trälister istället för profiler.

Det är möjligt att köpa sådant polykarbonat, som ansluter utan profil, t.ex. PolyPiu – PanelPiu.

PanelPiu

Avslutande profiler

U profil

Denna polykarbonatprofil ger mekaniskt beskydd för skivor kanalarna också har extruderat UV-skydd på den utvändiga sidan för att garantera lång levetid. När du använder en U-profil för att sätta fast polykarbonaten, tryck då inte ned U-profilen för tätt och se till att göra små hål varje 20-30 cm så att eventuell kondens kan försvinna.

F profil

Är specialdesignad för att försegla kanten på polykarbonatplattan. Den ger en snygg finish på kortsidan. Denna användar på kanten av flerväggspolykarbonatplattor för tak, där plattan monterar man på sidan av byggnader, trä eller annat underlag.

Innan den sista plattan fästa på taket ska «F»-profilen tryckar in på en sida av plattan medan den står på högkant. Tryck inte in plattan helt i “F”-et, utan lämna 5 mm för utvidgning av bredden.

Placera “F”-et i position på taket, se till att plattan är i rätt nivå också fäst den med skruvar på den längsta sidan av “F”-profilen på sidan av väggen eller byggnaden.

Vid montering på en sidovägg kan du bara vända “F”-profilen upp och ned, föra in plattan i de två armarna på “F”-et, också fästa den med skruvar på den längsta sidan in i väggen.

Skruvar för fixering av polykarbonat.

Först och främst måste du välja skruvar enligt den tillgängliga strukturen, skruvar för trästruktur och skruvar för metallstruktur. Då väljar man rätt längd på skruv också bricka, vilket är viktigt eftersom det hindrar vatten från att komma in i kanalen. Brickan kan vara av plast eller metall.

Dra inte åt skruvarna för mycket under montering av kanal polykarbonat.

Alla dessa spetsar är delvis lämpliga för polykarbonatmonolit och plexiglas.

Du kan också läsa all denna information om polykarbonat montering på norsk 🙂