Tips för nybörjare. Hur väljer man växthus?

Tips för nybörjare.Ett växthus är en trädgårdsbyggnad med djupa traditioner, designad för att odla grödor snabbare. Att välja ett växthus är inte särskilt lätt, eftersom valet beror på vad och hur du ska odla – växthusets form, höjd och placering beror på vilka växter du planerar att odla. Valet påverkas också av den planerade odlingsmetoden – i jord, krukor, konstgjorda substrat (plastpåsar).

Rätt val av plats

Installation av ett växthus bör börja med valet av en lämplig plats. När man väljer plats är det viktigt att växthuset får maximalt solljus. Vi rekommenderar att bygga växthuset så att dess längsgående väggar vetter mot öster och väster, och ändarna mot söder och norr. På så sätt bibehålls en jämn temperatur. Det viktigaste är morgonsolen, som är avgörande för vårens temperaturvariationer.

Vi rekommenderar inte att bygga ett växthus under träd, eftersom det kan sakna ljus, växthuset är förorenat av fallande löv. Större frukter som faller från träd kan skada växthuset. Försök att inte bygga växthuset i ett område där det inte finns något ljus under lång tid. Rekommenderar vi också att skydda växthuset från vinden.

Ljus är en av de viktigaste faktorerna som främjar växternas tillväxt, så bristen på bra belysning förhindrar en riklig skörd. Vi rekommenderar att tvätta växthusöverdraget minst två gånger per säsong – smutsiga växthusväggar och bristande belysning kan minska avkastningen med upp till 40 procent.

 

Växthusform. Hur ska man välja?

De vanligaste formerna av växthus är ovala, liknar en båge (bågformad) och växthus med ett triangulärt tak.

Lutning tak växthus rekommenderar vi för dem som tänker odla höga växter – gurkor, höga tomater och blommor. Sidoväggarna i denna form av växthus är helt vertikala, så planteringsområdet använda maximalt också luften cirkulerar bättre. På vintern och tidig vår, när solen står lågt, tränger inte strålarna in i taket eftersom de faller i en oregelbunden vinkel. Men väggarna absorberar solen bra, så ju högre de är, desto mer ljus och värme kommer att samlas in.

 

Ett buet växthus är ett utmärkt val för dem som odlar något lägre växter – auberginer, paprika, dvärgtomater. I växthusen av denna design är sidoväggen relativt låg, sluttande, så planteringsområdet går förlorat. Ju brantare vinkeln på solens strålar som faller på ytan, desto bättre absorberas de. Den böjda ramen är ganska mångsidig när det gäller solljus också värmeuppsamling, strålarna faller in i växthuset i en liknande vinkel under hela året.

 Böjda växthus är oftast lättare att bygga, men lutning tak växthus är bättre eftersom snön glider av snabbare när den blir varm och inte tynger beläggningen.

Premium växthus Växthus STANDARD växthus av trä LYSTHUS – VÄXTHUS Makan Premium växthus

 

Växthus i trä eller galvaniserat stål?

Växthus med metallprofiler som vi säljer är tillverkade av galvaniserat stål. Dessa växthus väger lite och är underhållsfria.

Du kan också köpa växthus med träkonstruktion. Visst underhåll måste man räkna med om man väljer ett växthus i trä. Vi rekommenderar att trä för växthus impregneras en gång till innan det tas i bruk. Det är också mycket viktigt att ventilera växthuset då och då på vintern.

Växthusskydd

När du väljer ett växthusskydd är de mest populära kanalpolykarbonat och härdat glas. Var och en av beläggningarna har sina fördelar och nackdelar.

Glas är inte motståndskraftigt mot stötar, kanske det dyraste alternativet, men det är det mest hållbara och vackra alternativet. Glasets huvudsakliga egenskaper är transparens, god värmeisolering och hållbarhet. Nackdelar – glas är dyrare än polykarbonat, det behöver en stark ram, helst metall eller trä. Glas släpper in mycket värme, så soliga dagar måste man vara väldigt noga med att inte höja temperaturen för mycket. Det rekommenderas i de fall där du behöver maximalt solljus, hållbarhet och inte fruktansvärda större temperaturfluktuationer.

Polykarbonat tenderar att dra till sig damm, vilket gör det svårt för solen att komma in i växthuset med tiden. Det är dock fortfarande ett pålitligt val – det håller mycket längre än film, är inte ömtåligt som glas, har särskilt bra värmebeständighet, är inte särskilt genomskinligt, vilket förhindrar överhettning och förbränning av växter.Polykarbonatväxthus ser snygga ut, håller värmen bra i tidig vår, och behöver man inte byta ut beläggningar årligen.

Ett växthus med polykarbonatbeläggning har ett bättre mikroklimat – det har cirka 20% mer ljus än ett traditionellt växthus täckt med en polyetenfilm, och värmen varar längre än ett glastäckt växthus.

Istället för härdat glas kan vi erbjuda monolitiskt polykarbonat i vår webbutik. Detta material ser ut som glas, är hållbart, går inte sönder, är mycket lättare än glas, men det kända priset är mycket högre.

Tips för nybörjare – bra ventilation i växthuset

För att få en rik skörd rekommenderar vi att hålla den optimala lufttemperaturen, som är 25-30 grader. Ventilation av växthuset är nödvändigt så att luften inuti rör sig och växterna inte överhettas en varm sommardag. Det är inte bara luftrörelsen som är viktig utan även den relativa luftfuktigheten. Till exempel gillar gurkor fukt, som finns i marken och luften, medan för tomater är överskott av fukt i luften skadligt: ​​för mycket fukt kan provocera fram olika tomatsjukdomar.

Tillräcklig ventilation hjälper till att säkerställa önskad temperatur, så det är viktigt att ta hand om åtminstone några ventilationsmöjligheter – växthusdörrar och fönster.

Automatiska takfönster sparar mycket tid, du behöver inte tänka på den dagliga öppningen av växthuset på morgonen och stänga det på de svala kvällarna, och sköta luftventilationen om du lämnar några dagar. När luften i växthuset når en viss temperatur öppnar fönster automatiskt och när den svalnar stängar de.Den fungerar utan el.

Vi skulle rekommendera att välja ett växthus som har ett extra fönster högst upp på dörren. Då kan du stänga dörren på natten och lämna det övre fönstret öppet. Denna lösning gör att du kan skydda växthusväxter från den kalla luften som “går” under jorden på morgonen tidigt på våren. Så om du gör växthuset själv eller beställer det färdigt, se till att ha ett fönster i den övre delen av dörren.

takfönster Takfönster  takfönster INDUSTRIAL

Tips för nybörjare – glöm inte bevattning

Att vattna växter är inte mindre viktigt. Vatten är ett nödvändigt element för tillväxt, så innan du väljer ett växthus bör du ta hand om ett praktiskt bevattningssystem, eftersom storleken på skörden beror mycket på korrekt gödsling och luftfuktighet.

Det automatiska bevattningssystemet fungerar utan el. Det går att anpassa styrkan på strömmen beroende på hur mycket fukt man vill behålla i jorden. Vatten rinner från en tank som måste vara över marknivån eller så använda kranvatten.

 

Vi hoppas att du tycker att dessa tips är användbara och att de hjälper dig att bestämma vilket växthus du ska köpa!

Du kan också läsa den här artikeln på norska.