Tips för nybörjare. Hur väljer man ett växthus?

Ett växthus är en trädgårdsbyggnad med djupa traditioner, designad för att odla grödor snabbare. Att välja ett växthus är inte så lätt, eftersom valet beror på vad och hur du vill odla – växthusets form, höjd och placering beror på vilka växter du planerar att odla. Valet påverkas också av den planerade odlingsmetoden – i jord, krukor, plastpåsar.

Plats i trädgården

Installation av ett växthus bör börja med att välja en lämplig plats. Mycket viktigt tips för nybörjare – när man väljer plats är det viktigt att växthuset får maximalt solljus. Det rekommenderas att bygga växthuset så att de längsgående väggarna vetter mot öster och väster, och ändarna mot söder och norr. På så sätt bibehålls en jämn temperatur. Det viktigaste är morgonsolen som är kritisk under vårens temperatursvängningar.

Placera inte växthuset under träd, eftersom det kan saknas ljus, växthuset förorenas av fallande löv. Större frukter som faller från träd kan skada växthuset. Försök att inte bygga växthuset i ett område där det inte finns något ljus under lång tid. Det rekommenderas också att skydda växthuset från vinden. Dessa bra tips för nybörjare är väldigt praktiska.

Ljus är en av de viktigaste faktorerna som främjar växternas tillväxt, så bristen på bra belysning förhindrar en riklig skörd. Det rekommenderas att tvätta växthusöverdraget minst två gånger per säsong – smutsiga växthusväggar och bristande belysning kan minska avkastningen med upp till 40 procent.

Växthusform. Vad ska du välja?

De vanligaste formerna av växthus är ovala, som liknar en båge (bågformad) och växthus med ett triangulärt tak (salttak). Hur väljer man rätt växthusform?

Ett växthus med saltak rekommenderas för dem som tänker odla höga växter – gurka, höga tomater och blommor. Sidoväggarna i denna form av växthus är helt vertikala, så växtområdet utnyttjas maximalt och luften cirkulerar bättre. På vintern och tidigt på våren, när solen står lågt, tränger inte strålarna in i taket eftersom de faller i en oregelbunden vinkel. Men väggarna absorberar solen bra, så ju högre de är desto mer ljus och värme kommer att samlas in.

Ett välvt växthus är ett utmärkt val för dem som odlar något lägre växter – auberginer, paprika, dvärgtomater. I växthusen i denna design är sidoväggen relativt låg, sluttande, så planteringsområdet går förlorat. Ju brantare vinkeln på solens strålar som faller på ytan, desto bättre absorberas de. Den böjda ramen är ganska mångsidig när det gäller solljus och värmeuppsamling, strålarna faller in i växthuset i en liknande vinkel under hela året.

Välvda växthus är oftast lättare att bygga, medan saltaksväxthus är bättre eftersom snön glider av det snabbare när den värms upp och inte tynger strukturen.

Växthusbyggande. Trä eller galvaniserat stål?

Växthus med metallprofiler som vi säljer är tillverkade av galvaniserat stål. Dessa växthus väger lite och är underhållsfria.

Du kan också köpa växthus med träkonstruktion. Visst underhåll måste man räkna med om man väljer ett växthus i trä. Vi rekommenderar att trä för växthus impregneras en gång till innan det tas i bruk. Tips för nybörjare – det är mycket viktigt att ventilera växthus ibland på vintern.

Växthusskydd. Kanalpolykarbonat eller glas?

När du väljer ett växthusskydd är de mest populära kanalpolykarbonat och härdat glas. Var och en av beläggningarna har sina fördelar och nackdelar.

Glas är inte motståndskraftigt mot stötar, kanske det dyraste alternativet, men det är det mest hållbara och vackra alternativet. Glasets huvudsakliga egenskaper är transparens, god värmeisolering och hållbarhet. Nackdelar – glas är dyrare än polykarbonat, det behöver en stark ram, helst metall eller trä. Glas släpper in mycket värme, så soliga dagar måste man vara väldigt försiktig med att höja temperaturen inne. Glaset rekommenderas i de fall det behöver maximalt solljus, hållbarhet och inte särskilt stora temperatursvängningar.

Kanalpolykarbonat tenderar att dra till sig damm, vilket gör det svårt för solen att komma in i växthuset med tiden. Men det är fortfarande ett pålitligt val – det varar mycket längre än film, är inte ömtåligt som glas, har goda värmeisoleringsegenskaper, är mindre transparent, vilket förhindrar överhettning och förbränning av växter. Växthus av polykarbonat ser snyggt ut, håller värmen bra tidigt på våren och behöver inte bytas ut årligen.

Ett växthus med polykarbonatbeläggning har ett bättre mikroklimat – det släpper in cirka 20 % mer solljus än ett växthus täckt med en polyetenfilm, och värmen håller längre än ett växthus täckt med härdat glas.

Istället för härdat glas kan vi erbjuda att köpa monolitiskt polykarbonat i vår webbutik. Detta material ser ut som glas, är hållbart, går inte sönder, är mycket lättare än glas, men priset är mycket högre.

Mycket viktigt tips för nybörjare – bra ventilation i växthuset

För att få en rik skörd rekommenderas att hålla den optimala lufttemperaturen, som är 25-30 grader. Ventilation av växthuset är nödvändigt så att luften inuti rör sig och växterna inte överhettas en varm sommardag. Det är inte bara luftrörelsen som är viktig, utan även den relativa luftfuktigheten. Till exempel gillar gurkor fukt, som finns i jorden och luften, medan för tomater är överskott av fukt i luften skadligt: ​​för mycket fukt kan provocera fram olika tomatsjukdomar.

Tillräcklig ventilation hjälper till att säkerställa önskad temperatur, så det är viktigt att ta hand om åtminstone några ventilationsmöjligheter – växthusdörrar och fönster.

Automatiska fönsteröppnare är en mycket bra lösning – de sparar mycket tid, du behöver inte tänka på den dagliga öppningen av växthuset på morgonen och stänga det på de svala kvällarna, och sköta luftventilationen om du lämnar några dagar. När luften i växthuset når en viss temperatur öppnas fönster automatiskt och när det svalnar stängs de. Detta görs utan el.

Vi skulle rekommendera att välja ett växthus som har ett extra fönster högst upp på dörren. Då kan du stänga dörren på natten och lämna det övre fönstret öppet. Denna lösning gör att du kan skydda växthusväxter från den kalla luften som “går” under jorden på morgonen tidigt på våren. Så om du gör växthuset själv eller beställer det färdigt, se till att ha ett fönster i den övre delen av dörren.

Bevattning

Att vattna växter är inte mindre viktigt. Vatten är ett nödvändigt element för tillväxt. Så, innan du väljer ett växthus, råd för nybörjare – ta hand om ett praktiskt bevattningssystem, eftersom storleken på skörden beror mycket på korrekt gödsling och fuktighet.

Det automatiska bevattningssystemet fungerar utan el. Det går att anpassa styrkan på strömmen beroende på hur mycket fukt man vill behålla i jorden. Vatten tas från en tank som ska hållas över marknivån eller så används kranvatten.

Vi hoppas att du tycker att dessa tips för nybörjare är användbara och att de hjälper dig att bestämma vilket växthus du ska köpa!

Läs mer: